HOBBY'S EN LIEFHEBBERIJEN


Dieren en planten
Op een zonnige ochtend, als heel klein jongetje, nog niet op de kleuterschool, speur ik langs de rand van een vijver en zie ik in het ondiepe water een heel wonderlijk, handgroot diertje dat me geweldig intrigeert. Prachtig. Ik weet het beestje te vangen en neem het in mijn knuistjes voorzichtig mee naar huis. Ik laat het dier thuis zien en koester het. Vader, mijn weten-schappelijke autoriteit, weet te vertellen dat het een hagedis is. Van moeder krijg ik een lege weckfles, vader doet er droog zand in en een plantje en daar gaat de "hagedis" in. Moeder wil dat "vieze beest" niet in huis hebben zodat ik de weckfles in ons donkere houtschuurtje moet zetten. De volgende dag is mijn mooie diertje, vaders "hagedis", natuurlijk dood. Tot mijn grote verdriet! Het was mijn eerste kennismaking met amfibieën én met vaders en moeders onkunde wat betreft de levende natuur die mij toen zo geweldig intrigeerde. En nog steeds.

Mijn liefste bezigheid was en bleef het zwerven in de vrije natuur. Vrijwel altijd liep ik eerst het Mauvezand af, richting de vijver, gegraven om wit zand te winnen, en de stukken droge en natte hei. Plekjes met plantjes, zowel wilde als gekweekte in het tuinafval van de belen-dende villa's. Vlinders en torretjes. Salamanders, stekelbaarsjes in het water en hagedissen en padjes op de hei. Soms een groene specht of een andere aparte vogel. Ik liep zoals het me in-viel of zoals ik het leuk vond. In elk jaargetijde, ook in de winter.

Tuinen
In Laren hadden wij een grote tuin, een groentetuin en veel vruchtbomen, waar ik als school-jongen al graag in werkte en rond keek.
In Vught genoten wij van een grote tuin. Ik kweekte volop groenten, ook veel asperges. In de jaren tachtig had ik naast mijn groentetuin nog ongeveer een hectare bloemen- en plantentuin. In Nijmegen onderhield ik, naast onze flinke en door passanten bewonderde stadstuin, een volkstuin met groenten en kleinfruit.
Naar Den Bosch verhuisd, had ik ook al snel een volkstuin met een leuke bostuin bij ons bui-tenhuisje in Noenes tot het me in 2002 te veel werd. Ik kweekte graag allerlei soorten planten, groente en kleinfruit. Een tuin kon mijn lust en mijn leven zijn.

Radioamateur
In de eerste jaren op het gymnasium, tijdens de eerste oorlogsjaren, was ik "radioamateur". Alle radio's werden al snel door de Duitse bezetter verboden. Met de weinige centjes die ik had en de zeer beperkte mogelijkheid onderdelen te verwerven, probeerde ik met een door mij zelf gebouwd kristalontvangertje de Engelse zender te ontvangen.
Vader is er ook wel eens bij komen zitten omdat hij ook erg geïnteresseerd was in de Engelse zender, niet in mijn hobby.

Fossielen en zwerfsteen
In het boekwinkeltje van Laren zag ik een boek over zwerfstenen en fossielen. Ik liep ik al zo lang over de hei te zwerven en bleek zo'n groot interessant domein aan mijn neus voorbij te zijn gegaan. In mijn vrije tijd zocht ik graag zwerfstenen en fossielen. Mijn zoektochten bleven niet beperkt tot de Gooise heidevelden maar gingen ook naar Zuid Limburg, Winterswijk, Twente en Zeeuwse stranden.

Fluitmuziek
Bij de, tijdens mijn jaren op de lagere school, min of meer verplichte zondagse bezoeken aan mijn opa Goossen Zwanikken hoorde ik mijn oom Niek muziek maken. Ik zocht hem op en zag hem op een fluit spelen: een blokfluit. Prachtig! Mijn oom heeft mij maanden lang weke-lijks les gegeven op een zwarte bakelieten sopraan blokfluit die mij een paar gulden had ge-kost. Jaren lang is de blokfluit mijn muziekinstrument geweest tot ik voor de gitaar viel.
In de jaren vijftig heb ik in Utrecht fluitles genomen waarvoor ik mij een mooie altblokfluit heb aangeschaft. Met veel genoegen speelde ik daar op tot wij in Vught een hond in huis kre-gen die ging huilen als ik speelde, al zat ik in de verste hoek van ons huis. Een verre soortge-noot. De blokfluiten gingen de kast in.
In De Muzerije in Den Bosch begon ik halverwege 1996 met lessen dwarsfluit. Na een jaar van twijfel had ik besloten de blokfluiten weer ter hand te nemen. Maar waarom zou ik dan niet meteen op dwarsfluit overgaan? Zo gezegd, zo gedaan. In de late jaren negentig speelde ik met veel plezier in een Muzerije orkest onder Willem Gerritse en in een dwarsfluitensemble in Zaltbommel.
In 2003 ontdekte ik dat mijn vroegere mededirecteur Jan Godschalx ook dwarsfluit speelde. Wij zijn samen gaan oefenen, namen samen les en treden op als we door Joke werden ge-vraagd de achtergrondmuziek te verzorgen tijdens een High tea, een feest of een kerstviering.

Gitaarmuziek
In de muziekhandel van Laren zag ik, 12 of 13 jaar oud, een gitaar. Op een gegeven ogenblik heb ik die gitaar, een goedkoop maar voor mij heel duur instrument, kunnen kopen. Ik heb leren spelen om mijzelf te begeleiden bij het zingen van liedjes. In onze huiskamer ben ik gaan spelen en zingen zonder ooit een protest te hebben gekregen. Zelfs vader die rond¬uit de pest aan muziek en gezang had, heeft er nooit iets van gezegd.
Met mijn klasgenoot van het gymnasium Paul van Mook had ik in het eerste studiejaar ge-neeskunde contact over de stof. Paul bleek ook een gitaar te hebben met wat muziek. Hij kon een beetje spelen en zijn spel was voor mij als hemelse muziek. Paul heeft me op het spoor van de echte gitaarmuziek gebracht. Hij kon van enkele noten muziek maken.
Bij De Lindenberg in Nijmegen liet ik mij half 1993 inschrijven voor gitaarles. Wekelijks reed ik naar De Lindenberg voor de gitaarles door Wil van Midden-Jape. Na onze verhuizing naar Den Bosch kreeg ik begin juli 1997 van haar de laatste les.
Halverwege 1998 gaf ik me bij de gitaardocent Rembrandt Gerlach van De Muzerije als leer-ling op. Bij gitaarbouwer Jeroen Hilhorst in Amsterdam kocht ik een gitaar met een voor mij mooie klank. Daar speel ik in 2013 nog op, ook in duetten met Jan Godschalx samen, Jan op de dwarsfluit en ik op mijn gitaar.

Cactussen en Vetplanten
Als schooljongen werd ik al gefascineerd door de bloeiende cactussen van een in de buurt wonende bloemenkweker.
In Vught kreeg ik de beschikking over een ideaal gelegen, verwarmde, forse kas. Enthousiast ben ik cactussen en vetplanten gaan zaaien, stekken en enten waardoor een schitterende col-lectie groeide in een warme kas, een koude kas en platte broeibakken in onze tuin.
Omdat ik in Nijmegen geen biotoop voor succulente planten had, ben ik overgegaan op het kweken van bonsai boompjes.

Bonsai bomen
De vorm van bonsaibomen intrigeerde mij. Ik ben mij in Nijmegen op het kweken van bonsai bomen toe gaan leggen, werd lid van de Bonsaivereniging Gelderland. Tot onze verhuizing naar Den Bosch in 1995 was ik voorzitter van die vereniging.
De flat in Den Bosch was voor succulente planten geen geschikte biotoop, noch voor bonsai bomen, wel voor enkele orchideeën op de vensterbanken. Maar ik had nog de hele buitenwe-reld en kwam op het spoor van mosplanten!

Mossen
Als lid van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging las ik in de late jaren negentig een oproep voor belangstellenden om een mossenwerkgroep 's Hertogenbosch te vormen. Ik heb mij aangemeld en ben met de initiatiefnemer Bob Cremers in mooie natuur-gebieden naar mossen gaan zoeken, heerlijk buiten en mooie plantjes kijken. De werkgroep Den Bosch groeide. Voor het determineren van de bijna 700 soorten in Nederland schafte ik mij een binoculaire loep en een microscoop aan. In onze flat richtte ik mijn een werkhoek in en trok er regelmatig op uit, het liefst naar nat broekbos, de laatste jaren zo lang mijn benen mij wilden dragen. Omdat ik heel scherpe ogen heb, vind ik wel eens een zeldzame soort.

Bridgen en Rikken
Tijdens de jaren op het Canisius College was het op zaterdagavond verplicht bridgen. Dat hoorde bij de opvoeding en ik had er veel plezier in. Ik houd van spelletjes.
In Nijmegen zijn we gaan bridgen en hebben we jaren lang les genomen. Dat hebben we in Den Bosch enkele jaren voortgezet.
Na mijn huwelijk met Joke hebben we enkele jaren gebridged tot ik merkte dat we meer me-despelers hadden om te rikken. Rikken met vrienden en de Brabantse familie werd daarna ons spel van voorkeur.

Verzamelen
Ik ben een verzamelaar. Als schooljongen verzamelde ik sigarenbandjes. Na de lagere school verzamelde ik zwerfstenen, fossielen en schelpen. In mijn opleidingsjaren verzamelde ik siga-rettenmerken en wijnetiketten. In Vught verzamelde ik cactussen en vetplanten. Postzegels verzamelen kwam daar bij en ik knipte de strip van Marten Toonder elke dag uit. In Nijmegen verzamelde ik bonsai boompjes. In Den Bosch heb ik een referentiecollectie mossen aange-legd.
Ik heb steeds de neiging te gaan verzamelen, maar ik kan het ook gemakkelijk stoppen en de collectie weggeven aan een liefhebber.

Sport
De enige sportieve prestatie die ik in mijn leven heb geleverd, volbracht ik tijdens het vervullen van de militaire dienstplicht in de zomer van 1953. Ik werd uitgedaagd de vierdaagse mee te lopen, een soort inspanning waar ik geen enkele waardering voor had. Ik ben in januari 1953 begonnen met trainen, de afstanden langzaam tot 50 km opvoerend. Die zomer heb ik in uniform de vierdaagse gelopen, vier dagen 50 km met 1 Kg bepakking, het gewicht van mijn pistool. Met wat blaren heb ik de mars uitgelopen en was heel blij dat het achter de rug was. Om nooit meer te doen.